Deze boeken mag je als introvert niet missen

‘Wat zijn nou goede boeken over introversie, die ik kan lezen? En welke is dan beter?’ Deze vraag krijg ik wel eens, wanneer ik een training geef over solliciteren of netwerken voor introverten. In de loop van de jaren heb ik er aardig wat gelezen. In mijn top vijf staan deze boeken. Ook als je geen introvert bent en je er wel meer over wil weten zijn deze boeken ook prima geschikt.

1.       Stil – Susan Cain

Dit was het eerste boek dat ik over introversie las. Ik had in mijn opleidingen en ook bij de certificering voor bepaalde testen er wel het een en ander over gelezen en dacht dat ik het wel wist. Dit boek was voor mij een echte eye-opener. Want zo had ik er zelf nooit naar gekeken. Ondanks al mijn kennis, had ik nog steeds het idee dat ik beter meer extravert dan introvert kon zijn. Dit boek heeft dat volledig veranderd. Met stip op nummer één.

2.       Introvert – Marti Olsen Laney

Dit boek valt in twee delen uit een. Ze gaat zowel in op het wetenschappelijke deel, wat is introversie en hoe zit het brein in elkaar en hoe werkt het en ze geeft tips en trucs en praktijk voorbeelden. Marti gaat in haar boek er van uit dat ook iedere introvert heel erg sensitief is en gevoelig voor prikkels. Persoonlijk herkende ik dat niet helemaal uit mijn eigen praktijk en dat dat echt wel per persoon verschilt. Er zijn ook hele rationele introverten, die minder gevoelig zijn voor prikkels om zich heen. Haal er uit wat jij zelf wel herkent en waar je wat mee kan. Wat je niet herkent, daar hoef je niets mee.

3.       You don’t have to shout to stand out – Crhistine Clifton

Carrièretechnisch is het handig dat je je ook laat zien en horen. Voor introverten kan dit best een dingetje zijn. Voor mij is dat ook lang zo geweest. Toch is er een manier om ook voor jou als introvert zichtbaar te zijn, zonder dat je jezelf geweld aan doet. Praktische tips en sprekend uit haar eigen ervaring. Bij een congres sta je op deze manier nooit allen. Een aanrader voor iedere introvert die toch wat zichtbaarder wil zijn.

4.       Succesvol solliciteren voor introverte mensen – Eline Sluys

Ben je niet aan het solliciteren, dan is dit boek minder relevant. Eline geeft in haar boek een aantal goede tips en een strategie om jouw kans op een nieuwe baan te vergroten. Zij richt zich vooral op de introvert. Vooral goed is het onderdeel dat gaat over wie jij persoonlijk bent en wat jij goed kan. Ook de tips voor bij het sollicitatie gesprek kunnen volgens mij goed werken.

5.       Start with the why – Simon Sinek

Nee, dit is geen boek specifiek voor introverten. Wat ik wel heb gemerkt, is dat wanneer een introvert eenmaal bij zijn ‘waarom’ komt, niet te stuiten is. Dan zit hij op zijn praatstoel, vertoont hij gedrag dat bijna extravert te noemen is. Dus ga vooral op zoek naar jouw ‘Waarom’. Want dan spreek jij je passie aan en krijg je twinkels in je ogen.

Pas is het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ van Liesbeth Smit verschenen. Die heb ik net besteld. Wanneer ik het gelezen heb, zal ik er over schrijven.

Heb je meer boekentips voor introverten. Voel je dan vrij om dat hieronder te vermelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.