Het gaat niet om jou – Netwerken voor introverten

In netwerkgesprekken gaat het niet om jou. In de afgelopen periode heb ik voor mijn boek ‘Netwerken voor introverten’ een aantal introverten mogen interviewen. Veel van hun hebben geleerd te netwerken, op hun eigen manier.

De rode draad in hun verhaal is dat het helemaal niet om jou gaat in dat gesprek. Vaak hoor ik dat mensen het netwerken moeilijk vinden, omdat ze een goede indruk willen maken, of nieuwe klanten willen scoren of die baan willen vinden.

Wanneer je met deze insteek een netwerkgesprek aangaat, zal je merken dat dit onnodige spanning oproept. Je staat niet open in het gesprek en hebt eigenlijk weinig aandacht voor de ander. Terwijl het om die ander gaat. Want als jij uiteindelijk via je netwerk werk wilt vinden, of dat nu als freelancer of medewerker is, moet je wel weten met welk probleem je de ander kunt helpen.

Hier kom je niet achter als je alleen bezig bent met het maken van de goede indruk. Dan ben je alleen met jezelf bezig en of dat nu een goede indruk maakt, is nog maar de vraag.

Zodra je de ander centraal stelt in het gesprek, wordt het gesprek heel anders. Je gaat dan vragen stellen en je hebt oprechte aandacht. Het gevolg is dat dat die ander zich goed voelt in het gesprek. Want hoe fijn is het niet dat iemand de ruimte krijgt om zijn verhaal te doen bij iemand die oprecht geïnteresseerd is. Het resultaat is dat je daarmee een betere indruk maakt dan wanneer je zelf de hele tijd aan het woord bent, of steeds inbrengt welke gedachten jij erbij hebt.

Ga eens voor jezelf na wanneer jij je de laatste keer heel goed hebt gevoeld in een gesprek met iemand. Hoe verliep dat gesprek, wat viel je er in op. En ga daar eens mee experimenteren een volgende keer.

Wat kan helpen is het idee loslaten dat je weg wilt gaan met een opdracht of een vervolgafspraak. Naar een bijeenkomst gaan en tegen jezelf zeggen dat je twee of drie interessante gesprekken wilt hebben, geeft veel meer rust. Je kunt dan meer ontspannen in een gesprek en er ‘hoeft niets’. Dit is wel de reden dat netwerken op het moment dat je echt snel een opdracht of baan nodig hebt niet heel effectief is. Tenzij je dat gevoel kunt uitschakelen.

Dit en nog meer tips komen in mijn boek ‘Netwerken voor introverten’ dat in het voorjaar 2019 verschijnt.

Wil je hier niet op wachten en al eerder met mij van gedachten wisselen, neem dan gerust contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.