Natuurlijk overtuigen voor de introvert

Natuurlijk overtuigen. Sommige mensen lijken dit van nature te kunnen. Zij poneren hun mening of stelling op een dusdanige manier dat er weinig tegen in te brengen is. Ze presenteren met een gemak en zwier waar ik soms best een beetje jaloers op kan zijn. Ogenschijnlijk ziet het meekrijgen van de groep er dan zo makkelijk uit!

Sommige zeggen dat je je gewoon groter moet maken, een powerpose aannemen. Maar voor mij werkt dat dus niet. Wanneer ik op deze manier probeer te overtuigen, loop ik juist vast. Omdat ik iets krampachtig probeer te doen, wat niet bij mij past.

Jaren geleden volgde ik een training en moest ik op een bepaald moment een presentatie geven. Dus ik maakte me groter en nam van te voren een powerpose aan. Maar dat had voor mij een averechts effect. Door dit te doen, voelde ik een enorme spanning bij me opkomen. Deze was zo sterk aanwezig, dat het me blokkeerde in mijn presentatie. Ik voelde me als het ware opgeblazen.

Deze manier van mezelf oppeppen was blijkbaar niet de manier die bij mij paste. Wanneer je op een natuurlijke manier wilt overtuigen, zal dat het beste gaan als die manier bij jou past.

Ook wanneer je gaat solliciteren wil je natuurlijk overtuigen dat jij de persoon bent die ze zoeken. Wanneer je meer introvert bent, kan dat soms best een uitdaging zijn. Veel introverten die ik ken, praten wat zachter en bedachtzamer. Mijn ervaring is inmiddels dat mezelf opblazen en groter maken dus averechts werkt.

Misschien zit jij ook wel zo in elkaar dat zo’n powerpose niet het gewenste effect heeft. Maar wat dan wel? Zo heeft iedereen wel zijn eigen manier. Wat mij heel goed helpt, ook wanneer ik weer een keer voor een groep sta, is vooral te ontspannen. Voordat ik een gesprek in ga, richt ik mijn aandacht op mijn ademhaling en adem een paar keer goed in en uit. Daarna zorg ik ervoor dat ik, ook tijdens het gesprek, mijn voeten goed op de vloer heb en zitvlak goed in de stoel. Schouders laag en naar achteren. Op de een of andere manier zorgt deze houding ervoor dat je meer ontspannen zit.

Maak contact met wat jou drijft en waar jij verstand van hebt, helpt ook. Dan gaat het minder over jezelf.

Wat werkt voor jou? Laat het hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.