Wat is beter? Introvert of extravert?

Vaak spreek ik met mensen over hun introversie, of met extraverten over hun relaties met introverten.

Wat mij dan opvalt is dat veel introverten negatief over zichzelf praten en dat extraverten ook niet zo positief over introverten zijn.

Onze maatschappij is erg extravert gericht. Extraverte kwaliteiten worden zeer gewaardeerd. Al meerdere malen zag ik in een vacaturetekst “gezocht: extraverte ….”. Natuurlijk is het voor sommige functies handig om wat meer extraverte kenmerken te hebben, maar in de vacatureteksten die ik zag, ging het niet altijd om functies waarin je overduidelijk meer extraverte kenmerken nodig hebt.

Wat ik vaak hoor van extraverten is dat ze denken dat introverten hun mening voor zich houden, passief zijn en vooral niet sociaal.

Dit is niet waar. Of in ieder geval, niet altijd.

Praten terwijl je denkt

Een extravert praat terwijl hij denkt. Een extravert is naar buiten gericht en heeft input van buiten nodig om zijn mening te vormen. Zo was van Sigmund Freud, een extravert, bekend dat hij zijn theorieën ontwikkelde door er met anderen over te praten.

Een introvert denkt voordat hij spreekt. Een introvert moet eerst de informatie verwerken. Dit proces duurt bij een introvert iets langer dan bij een extravert. Voordat een introvert iets zegt, zet hij eerst alle denkstappen. Dit kan tot gevolg hebben dat een introvert iets zegt wat mensen niet altijd kunnen plaatsen omdat hij is vergeten anderen mee te nemen in die denkstappen. Het een is niet beter dan het ander. Het is alleen anders. En beide zijn nodig.

Sociaal

Ook de manier waarop introverten omgaan met hun sociale contacten verschilt van extraverten. Ook de meeste introverten hebben behoefte aan sociale contacten. Alleen de manier waarop en de frequentie of intensiteit verschilt. De meeste introverten hebben behoefte aan een kleine vriendenkring en zijn niet heel dol op grote feesten. Die kosten een introvert veel energie, vanwege de massaliteit en de hoeveelheid informatie die ze te verwerken krijgen. Het schakelen tussen veel korte gesprekken kost ook energie. Een introvert houdt het meest van diepgaande gesprekken en is niet zo dol op koetjes en kalfjes. Daarom houdt een introvert meer van een klein gezelschap of van één op één contacten.

Veel introverten vind je trouwens in beroepen als psycholoog, coach, counsellor of maatschappelijk werker. Dus hoezo, niet sociaal? Wel is het zo dat wanneer een introvert veel gesprekken voert, hij ervoor moet zorgen dat hij voldoende tijd  neemt om zich terug te trekken en weer op te laden.

Een extravert geniet van de drukte van feestjes. Een extravert heeft meer behoefte aan prikkels dan een introvert. Op een feestje is een extravert echt in zijn element.

Actiegericht of passief

Vaak wordt introverten verweten dat ze zo passief zijn. Een introvert heeft echter tijd nodig om informatie te verwerken en te beslissen wat hij gaat doen. Een introvert kan dus wel degelijk in actie komen, maar wel pas op het moment dat hij een besluit heeft genomen, weet hoe hij het gaat doen of een opdracht krijgt. Het is waar dat introverten vaak iets afwachtender zijn, maar direct in de actie schieten is ook niet altijd het beste.

In sommige situaties is het goed om direct te handelen, wat een extravert vaak sneller doet, en soms is het handig om juist even te wachten.

Ook hier geldt dat het een niet beter is dan het ander en dat het van de situatie of omstandigheden afhangt wat nodig is.

Wat vind jij? Laat jouw reactie achter in het commentaarveld hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.