Welke baan is het meest geschikt voor introverten?

‘Kun je me vertellen welke baan het beste bij mijn introverte karakter past?’ vroeg Peter. ‘Ik heb het gevoel niet helemaal op mijn plek te zitten en ik vraag me af wat de ideale baan voor mij is.’

Ja, daar kon ik geen antwoord op geven, niet in het eerste gesprek in ieder geval. En dat is ook niet zo gek. Want iemand is meer dan alleen introvert. Er is op dit moment veel aandacht voor introverten, wat volgens mij ook goed is. Het lijkt er op dat deze groep zich steeds meer laat horen en zien.

Op internet circuleren diverse lijstjes met de meest geschikte baan voor introverten. Wat me daarin opvalt is dat vooral het introverte deel benadrukt wordt, terwijl iemand een heel palet aan kwaliteiten en eigenschappen heeft. Niet alles is toe te rekenen aan de introverte aard. Alleen focussen op de introverte eigenschappen, zou betekenen dat iedere introvert het best tot zijn recht komt in een functie op de achtergrond, in een rustige omgeving, waarin hij vooral zelfstandig kan werken en zo weinig mogelijk met anderen te maken heeft.

Althans dat is het beeld wat ik vaak naar voren zie komen. Alleen is dit dus niet waar.
Inmiddels is een poging gedaan om vier type introverten te onderscheiden. Daar heb ik destijds ook een stukje over geschreven, maar nu vraag ik me nu af of dit wel juist is.

Uit een studie van Yale blijkt dat een bepaald type introvert van nature zeer goed is in het inschatten van de gevoelens van anderen en zich bijzonder goed kunnen verplaatsen in de belevingswereld van een ander. Dit maakt ze van nature, wanneer ze dat zouden willen, geschikt voor functies als maatschappelijk werker of psycholoog. Waar je toch redelijk veel met andere mensen van doen hebt.

Daarnaast zijn er ook diverse onderzoeken die uitwijzen dat introverten goede verkopers kunnen zijn of goed kunnen functioneren als leidinggevende. Dit is mede afhankelijk van de context waarin een introvert opereert. Een introverte leidinggevende kan beter geen team met uitsluitend extraverten of introverten aansturen. Maar een gemengd team zou heel goed kunnen, mits er voldoende leidinggevend talent aanwezig is.

Daarom kijk ik altijd naar het totaal pakket aan talenten, kwaliteiten, drijfveren en eigenschappen van degene die ik voor me heb. Want iemand is meer dan alleen introvert of extravert. De combinatie bepaalt welk type werk en wat voor omgeving het best bij jou past.

Nieuwsgierig naar wat ik je hier nog meer over kan vertellen? Download dan nu mijn e-book ‘7 tips bij je zoektocht naar ander werk’ en mis geen enkel volgend blog door je in te schrijven.

Ps. Wist je al dat in het voorjaar 2019 mijn boek ‘Netwerken voor introverten’ uitkomt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.